Wednesday, 6 July 2016

Library in the shape of an eye: Tianjin Binhai Library





An oval opening, punctured through the building is propped open by the Eye, a mirrored sphere with an auditorium, which takes the main stage within the atrium and enlarges the perceived space within. Terraced bookshelves which echo the form of the sphere create an interior, topographical, landscape whose contours reach out and wrap around the façade. In this way, the stepped bookshelves within are represented on the outside, with each level doubling up as a louvre.

“The Eye is the centre of the library. It ‘hollows out’ the building and creates, out of bookshelves, an environment to sit, to read, to hang out, to climb and to access, to create an organic social space,” explains MVRDV co-founder Winy Maas. “In its heart is the auditorium which mirrors the environment, giving a 360 degree panorama of the space inside; a truly reflective and pensive environment.”
MVRDV
Post a Comment